fbpx

Installere utvidelser

Sikkerhet og backup

En bakdel med å bo i eget hus, er at du må installere alarm og sørge for at eiendommen er godt forsikret. Det gjelder når du har nettsiden din på eget webhotell også. Du må sørge for at eiendommen din er trygg og sikker her også.

iThemes Security

Det finnes mange sikkerhetsutvidelser til WordPress, men vi har valgt å gå for iThemes Security her på WP Skolen. Den har de viktigste elementene på plass og er ganske enkel å sette opp. Hvis du har tatt den gamle versjonen av Intro kurset tidligere, så må du gjerne gå gjennom denne leksjonen på nytt.

Nå går vi gjennom nesten alle innstillingene i denne utvidelsen, slik at du kan være sikker på at du har satt den opp slik du bør.

Denne videoen er ganske lang, nettopp fordi jeg har valgt å ta med både hvordan du konfigurerer  iThemes Security og hvordan du setter opp regelmessig kjøring av backup. Er det en ting jeg har lagt merke til de årene vi har drevet WP Skolen, så er det at det slurves veldig mye på dette området. Spesielt når det gjelder backup.

Her skal du få det med teskje, slik at du vet akkurat hva du bør gjøre 🙂

Ta ansvar selv! Det er ingen selvfølge at noen gjør det for deg!

Mange lever i den tro at leverandøren av webhotell sørger for både backup og sikkerhet, og at du som kunde ikke trenger å tenke på det i det hele tatt. Jeg gjorde det selv, helt til jeg en vakker dag fikk beskjed om at noen av websidene mine var hacket, og dermed stengte HostGator hele kontoen min. Inkludert de websidene som ikke var hacket. Og siden jeg hadde e-post på samme konto, så fikk jeg hverken sendt eller mottatt e-post heller.

Det var en skikkelig lærepenge, og jeg skal love deg at jeg aldri har slurvet med hverken sikkerhet eller backup siden. ProIsp sørger faktisk for at det ligger backup filer du kan gjenopprette fra webhotellet ditt, men det er slett ikke alle leverandører som gjør det. Og selv om du har backup hos ProIsp, så anbefaler jeg absolutt at du installerer en backupløsning allikevel, slik at du har full kontroll over filene dine selv.

Updraft Plus

Når du skal installere en backup/sikkerhetskopi utvidelse, så er det to ting du må se etter:

  • Du må ha mulighet til å sette opp en regelmessig backupkjøring, både av databasen og av filene du har på webhotellet.
  • Du må ha mulighet til å sende backupfilene til en ekstern destinasjon, slik at de ikke lagres på webhotellet ditt.

Updraft Plus er en gratis utvidelse som oppfyller begge kravene. I tillegg så deler den opp filene dine, slik at alt ikke samles i en stor zip fil, før den flyttes over til f.eks Dropbox. Det gjør at den stort sett fungerer bra på alle webhotell, selv hos leverandører som one.com og Domeneshop.

I videoen over, ser du både hvordan du setter den opp OG ikke minst, hvordan du legger tilbake en sikkerhetskopi når noe har gått galt.

ØV DEG PÅ Å LEGG TILBAKE BACKUP!

Før du begynner å få alt for mye verdifullt innhold på siden din, så bør du ha testet ut hvordan du legger tilbake en sikkerhetskopi.

Mer om Thrive Content Builder og andre utvidelser

Den siste utvidelsen jeg installerer i videoen over er Thrive Content Builder. Det er en såkalt «premium» plugin, d.v.s. at den koster penger. Men er det en plugin det virkelig er verdt å betale for så er det denne, spør du meg!

Den har så mange funksjoner og bruksområder at vi har laget ett eget kurs på WP Skolen, som viser måter den kan brukes på.

Den blå boksen med Dropbox ikonet over, er en såkalt «content box», lagt inn med Thrive Content Builder.​

Animasjonseffekter er en annen ting du kan legge inn med Thrive Content Builder, slik som den som ligger på bildet lenger opp på siden her. Det er en ting som bør brukes med måte, men i en del tilfeller så kan det være en nyttig effekt for å skape litt ekstra oppmerksomhet. Under bildet, ligger det en tekst som endrer seg automatisk, også en TCB funksjon.

Under her ser du tre kolonner med et pil ikon i de to ytterste kolonnene. Kolonner er ofte praktisk å ta i bruk, når det er noe man ønsker å fremheve.

Videoen du ser under her er også lagt inn med TCB, den er automatisk responsiv og er stylet til å se ut som den ligger i en pc. Kun med et par tastetrykk!

Lurer du på hva en landingsside er og hva den kan brukes til, så ta en titt på videoen over!

Beveger du musa over annonsen under her, så vil det dukke opp et såkalt «tooltip». Det er også en TCB effekt som kan brukes når du har elementer på siden som f.eks tydelig bør merkes som reklame.

50 000 gratis utvidelser….

Det er pr i dag over 50 000 utvidelser som kan lastes ned fra wordpress.org/plugins. Alt fra små enkle funksjoner som kanskje skjuler titler på sider og innlegg, til avanserte løsninger du kan bruke til f.eks å sette opp en nettbutikk.

WooCommerce er i dag den meste brukte løsningen for å bygge nettbutikk med WordPress. Den er også gratis!! Det skal sies at du ofte må kjøpe noen ekstra plugins for å få akkurat de funksjonene du trenger i butikken din, men selve butikk løsningen er helt gratis.

Det finnes utvidelser som automatisk skalerer ned bilder til webformat. Det anbefales på det sterkeste, slik at du ikke får lastet opp bilder som gjør siden din treg å laste inn. Resize Image After Upload er et godt valg til det bruket, den er også helt gratis.

Har du et behov, eller et ønske om å få på plass en eller annen funksjon, så er sjansen ganske stor for at det finnes en utvidelse du kan bruke.

Bruk litt penger på de viktige funksjonene!

Akkurat som jeg anbefaler å bruke noen kroner på å kjøpe et theme så du er sikker på å få god support, så bør du tenke på det samme når det gjelder utvidelser. Skal du f.eks sette opp en kurs- eller medlemsløsning i WordPress, så er det smart å kjøpe en utvidelse som er egnet til ditt bruk.

Hvis du laster inn en gratis medlemsplugin fra en utvikler, og setter den sammen med en betalingsplugin fra en annen utvikler, så kan du være sikker på at de skyller på hverandre når ting ikke fungerer som det skal. Så her som ellers: Skal du tjene penger på noe, så regn med noen utgifter også!